En træls dag på Stevns.

I Klintehuset bor en snes mennesker både børn, gamle og unge. De lever som man også gjorde det i jernalderen hvilket betyder at de må lave alting selv, også hvis de vil have tøj på kroppen. Derfor må de knokle ikke bare med at lave mad men også for at skaffe sig de redskaber som er nødvendige for at få mad på bord, hvorfor huset syder af aktiviteter, da alle skal have noget at spise og tøj på kroppen. En er god til at karte uld, en anden til at spinde garn, medens en tredje er dygtig ved væven. Alle må derfor i sving og hjælpe hinanden for at alle kan klædes ordentligt på. Man skal også forberede sig til vinterens komme og især i efteråret er der travlhed med at få syet varmt tøj og samle forråd til den kolde tid. Om sommeren er der ikke nær så travlt, så der er også tid til lidt sjov imellem måltiderne. Ventetiden kan fordrives med spil eller leg og hvis man trænger til at røre sig, kan man gå udenfor og udfordre hinanden i styrkekamp.

Morgenstund

Alle sover trygt på deres sengeleje da solen bryder frem i horisonten. En af trællene er dog allerede vågen og er i gang med at tænde et bål på ildstedet, så der kan blive lavet morgenmad. Da bålet er tændt er der ikke mere brænde og han vækker en af de andre for at bede ham om at passe bålet, medens han selv går ud for at hugge brænde. Den anden træl henter vand i en krukke og sætter den i ildstedet, så der kan blive lavet varm the. Der lyder et voldsomt rabalder da trællen, som huggede brænde, kommer snublende ind i huset så al brændet vælter ud af favnen på ham, hvorved de andre vågner. Alle er sultne, men inden de kan få noget at spise, skal der lige laves lidt byggrød. Når der nu alligevel er en som skal hente korn, kan hun lige så godt også tage en portion til at male til mel, så de kan få bagt brød senere på dagen. Der bliver en livlig snakken da alle har bænket sig om ildstedet for at få noget at spise. Det gælder om at holde sig til fadet for der er hurtigt spist op. Efter måltidet går nogle i gang med at vaske op, medens andre allerede er gået i gang med at forberede næste måltid. Der skal gruttes mel til fladbrød og koges suppe, så der skal også samles urter dertil. Kød og fisk hænges til tørre over bålet og sidst men ikke mindst hentes der frisk vand. Der er nogle af trællene som ikke lige nu har nogen huslige pligter, så de er ved at gøre klar til dagens arbejde i værkstederne. De to trælle der var først ude af sengen ser dog ud til at mene at de har fortjent en ekstra kop the, så de sætter sig med et spil backgammon. Dagen byder på andet end afslapning og god mad og for at de kan få aftensmad må bageovnen repareres og der skal garves flere fåreskind så alle kan sove blødt og lunt.

Middag

De af trællene som stod for oprydningen efter morgenmåltidet, går nu i gang med at tilberede middagsmaden, medens andre får tændt op i smedens esse og reparerer bageovnen udenfor huset. Det tager lang tid at tilberede maden på ildstedet og den kan ikke passe sig selv, men trællene kan godt gå rundt i huset og lave andre ting imedens, så nogle af dem har fattet uld og ten og går småsnakkende rundt mellem hinanden og spinder garn, som de skal bruge til brikvævning og til den store opstadsvæv. Med brikvævningen laver de nogle fine bælter og kanter til deres dragter, som bliver syet af stof vævet på opstadsvæven. Børnene er endnu ikke så dygtige at de kan brikvæve, men de er til gengæld ret gode til at slyngflette. Det er også meget sjovere, for til det skal man være to til, og det kræver at man er god til at samarbejde. Det hjælper selvfølgelig hvis man har en rytme, så derfor er det godt at synge til arbejdet. Nogle af trællene har allerede det tøj de har brug for, men der kan godt være skarpe sten på jorden og til vinter bliver det koldt, så de sidder og laver sig nogle lædersko. Middagen består af suppe med fladbrød, en af trællene har ikke fået noget bestik, så han sætter sig med sin kniv og et stykke træ og snitter sig hurtigt en ske, inden maden bliver serveret. Uden for smedes der på livet løs for alle trællene vil gerne have sig en kniv, bageovnen er nu klar til at der kan fyres op i den til aftensmaden og der er også en der er i gang med at flette en fiskeruse. En anden er i færd med at samle urter til suppen og planter til farvning af garn, så de kan få lavet nogle flotte mønstre i deres vævede tøj. Da suppen er klar, begynder trællene at bænke sig ved ildstedet og en af dem har gruttet mel og lavet en dej ved at blande melet med urter og hælde vand ved. Hver af trællene tager sig en klump dej, som de former til en flad kiks, der bliver lagt på ildstedet, efter at selve bålet er rykket ned i den ene ende og asken fejet væk. Efter middagen fortsætter man med, hvad man nu var i gang med før middagen. En lille gruppe går ned til bageovnen, som på grund af brandfaren står lidt væk fra huset. De skal til at fyre op i ovnen, så de kan få bagt brød og sat en steg i ovnen til aftensmaden, men det tager mange timer at bage i sådan en ovn. Først skal der fyres med brænde til ovnen er rigtig varm, derefter skal stegen stå derinde længe. Brødene derimod er hurtigt bagt, fordi der bliver meget varmt inde i ovnen. Da de har tændt op inde i ovnen, kan de ikke så godt gå fra den, for der skal hele tiden fyldes brænde i den. Ventetiden fordriver de imedens med kamplege og spil.

Aften

Da aftensmaden er spist, er alle blevet godt trætte efter en lang dag, så man gør klar til natten og rydder langs væggene og lægger skind ud til sengelejer. Inden man kan gå til ro, er der lige en som må ud at hugge brænde til næste morgen. En af trællene kan huske rigtig mange gode og drabelige historier og de er rigtig spændende at lytte til, medens man får sig et krus the og venter på at ilden går ud.
Stevns Museums hjemmeside